Kvinnokraft – från en trådrulle till ett imperium

Det här är berättelsen om hur en svenskättad kvinnas slit, skapade finlands största och äldsta manufaktur I tyger och korta varor.

Nu när Mr Selfridges har blivit så populärt, känns det ännu roligare att få återberätta en liknande historia från Karelen som hände sig under senare delen av 1800-talet och med en kvinna i huvudrollen som entreprenör.

När Sofia von Zweygbergs man mystiskt lämnade henne och barnen för att resa österut, såg hon tillslut ingen annan råd än att hyra in sig i ett kallt och dragigt hamnmagasin utan golv, på kajen i Viborg där hon sålde trådrullar och tyger.

Så här återberättar, Emilia, hennes dotter i sina skrifter, hur allt började;

“Ser du detta lilla hus, der skola vi börja vårt arbete för kommande tider. Pappa skola vi vänta, men under tiden arbeta med förstånd och uthållighet. Sakt och gjort, det kom öfver mor en underlig förnimmelse om att börja med en handel. – Ja, der stod hon sedan bak disken, denna lifskraftiga kvinna, med sitt vänliga och vinnande sätt, år efter år, under den kalla vintern som under den heta sommaren, alltid lika nöjd och glad. Arbetet gick med framgång, men också med hvilken möda och hvilket ansvar. Den svåraste tiden jag minns af min ungdom var den, att alla söndagar skulle handel florera i vår gamla stad från 2 midd till sent på aftonen. Många tunga steg tog mor och jag under dessa timmar, ty handeln var den bästa då”.

Viborg var vid denna tid en vibrerande internationell handelsort, strategiskt placerad för att leverera gods både öster och västerut. Där pratades både ryska, finska, svenska och tyska. Överklassen från både Finland och Ryssland åkte gärna till det natursköna Karelen för att njuta av sommaren och förlusta sig i sina pittoreskt snickrade sommarvillor. Handeln tog fart och Sofia som hade näsa för kvalitetsvaror importerade tyger från hela Europa. 

Emilia som lärt sig yrket sedan barnsben tog sedermera över driften av rörelsen tillsammans med sin man. Tack vare Emilias, ofta snabba beslut, gjordes kloka vägval som gjorde att rörelsen växte. Tyger från det Zweygberska företaget såldes över hela Finland med omnejd och skepp fullastade med de finaste bomullstyger, kamgarnstyger från England och tjocka sidensjalar från St. Petersburg seglades in. Under den mest blomstrande perioden under första delen av 1900-talet omsatte rörelsen mer än 110 miljoner kronor per år, vilket var en mycket ansenlig summa pengar på den tiden. 

Rörelsen tog ett abrupt och sorgligt slut efter det att min morfar, bördig från den lilla norrländska byn Örträsk i Lappland, tar över som VD i firman. I en dramatisk olycka vid ångbåtskajen på familjens sommarö i den Viborgska viken, ramlar min morbror i vattnet. Både min morfar och familjens trädgårdsmästare som bägge hoppade i för att rädda den 9-åriga pojken, drunknade. Det är krigstider, rådgivare byts och min mormor som är utom sig av sorg tvingas tillslut sälja firman. Baron Aminoff tar över. Glansdagarna är borta, men Sofia Zweigberg Oy fortsätter att leverera kvalitetstyger ända fram till 1970 talet, då firman läggs ned.


Jag ville berätta detta för dig av två olika skäl: 


Det första, är att jag vill dela med mig av kvinnors styrka och gjuta mod i alla kvinnliga entreprenörer som just nu står inför många utmaningar och svåra vägval. Här är berättelsen om hur en mor skapar överlevnad som hennes dotter gör till guld, och detta under 1800-talet, när kvinnor ännu inte hade rösträtt och många dörrar var stängda. Vid den tiden var det mycket ovanligt med kvinnliga entreprenörer av denna kaliber. 

Det andra, är att museet i Villmansstrand i Karelen just nu under sommaren och hösten 2015, har en stor utställning om liv och villkor i Karelen där bl.a Sofias dotter Emilias liv som entreprenör visas. Har du vägarna förbi, så ta en tur dit och bli peppad. Utställningen håller öppet hela sommaren och är väl värd en omväg.

Ditte Hammarström har en bakgrund som Art Director på reklambyråer både i Sverige och utomlands. Hon älskar användardriven design och mår bra i hjärtat när hon hjälper företagare att lyckas online. Ditte är en av grundarna bakom Snowfire designcommunity där reklambyråer och utvecklare samarbetar via Snowfire för att ge företagare som vill växa snabbt på nätet en skräddarsydd service direkt i företagarens egen hemsida.